Είναι παράξενα κίτρινη μέσα στο μπλε. Ανάβει το τελευταίο σπίρτο της θύμησής του. Όταν χαράξει, τα σημάδια θα ζουν στη γλώσσα τους. Στο άγγιγμα του δέρματος οι πόροι ανοίγουν και μπαίνει. Η ηδονή. Όλη η θάλασσα χύθηκε πάνω της.



(απόσπασμα από το κείμενο "ΧΩΡΑ")

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

ΨΥΧΗ ΝΟΤΑ

Υπάρχουν φορές που οι λέξεις δεν φτάνουν ή δεν υπάρχουν για να περιγράψουν ένα συναίσθημα, μια σκέψη, μια εικόνα. Επίσης, υπάρχουν και στιγμές που δεν μπορείς να μιλήσεις για τίποτα, που να σε αφορά. Που να σε κάνει εσύ. Εσένα. Εκείνες τις ώρες, τον λόγο παίρνει η μουσική. Μιλάει για όλα με τον καλύτερο τρόπο. Μιλάει τις λέξεις που δεν υπάρχουν, κι εσύ τις ακούς. Θα έπρεπε να μιλάμε μόνο με μουσική. Να καταργήσουμε ρήματα, σημεία στίξης. Μόνο με νότες. Γιατί, μόνο η μουσική γνωρίζει να μιλά την πιο ακέραιη γλώσσα. Απόψε η μελωδία αυτή, ήρθε στη ζωή μου για να μιλήσει για μένα. Γι' αυτά που είμαι. Γι' αυτά που έχασα. Αλλά και για όλα όσα έχω. Και τα βλέπεις μόνο εσύ. Ψυχή νότα.

Μαρία Χρονιάρη



7 σχόλια:

  1. "Στις γυναίκες πρέπει να μιλάς συνθηματικά. Να τους αραδιάζεις στίχους τραγουδιών και αυτές να τα καταλαβαίνουν όλα."

    (Unplugged, συνέντευξη στην Άννα Νάζου, 31/ 10/ 2005)

    Εσύ, ευτυχώς, καταλαβαίνεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όσο υπάρχει μουσική.. Κι όσο την δική μας την φτιάχνουμε εμείς. Σε πείσμα των καιρών..Take me.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η μουσική είναι η πιό ειλικρινής και έντιμη τέχνη...
    Μιλάει κατ'ευθείαν στην ψυχή και δέν έχει κανέναν τρόπο να κρυφτεί ή να παραπλανήσει,γιατί η ακοή δύσκολα πλανάται...
    Ο ακροατής εισπράττει τη διάθεσή σου ως έχει...και όχι ως θα ήθελες!
    Επίσης ο μουσικός γνωρίζει εκ των προτέρων,οτι η τέχνη του είναι εντελώς παροδική,εκτός βέβαια και άν αποτυπωθεί π.χ. σε έναν δίσκο... Άν βρίσκεται κάποιος εκεί και τον ακούσει,τότε η μουσική γίνεται κομμάτι των αναμνήσεών του και μένει ζωντανή...μέχρι βέβαια να πεθάνει το σώμα του...
    Οι νότες που παίζουμε δέν είναι τίποτα άλλο απο κύματα...Κύματα που πιέζουν τον αέρα,αόρατα...Πώς αλήθεια μπορείς να εξηγήσεις το τί είναι μουσική σε κάποιον που είναι εκ γεννετής κουφός?

    ΑπάντησηΔιαγραφή