Είναι παράξενα κίτρινη μέσα στο μπλε. Ανάβει το τελευταίο σπίρτο της θύμησής του. Όταν χαράξει, τα σημάδια θα ζουν στη γλώσσα τους. Στο άγγιγμα του δέρματος οι πόροι ανοίγουν και μπαίνει. Η ηδονή. Όλη η θάλασσα χύθηκε πάνω της.(απόσπασμα από το κείμενο "ΧΩΡΑ")

Πέμπτη, 9 Αυγούστου 2012

ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΠΑΤΕΡΑ


Ξέρεις πατέρα, είναι πολλά αυτά τα "λίγα" που μας κρατούν εδώ. Καρφωμένους στη γη. Γι' αυτό το κάτι, που ποιος ξέρει αν θα 'ρθει. Μόλις χθες πατέρα κατάλαβα τι είναι αλήθεια η μικρή μας στιγμή. Κι όλο ξεφεύγει πατέρα. Ένα πραφ κι έφυγε. Δεν προλαβαίνω ούτε καν να την χωρέσω.

Θυμάσαι πατέρα, όταν ήμουν μικρή; Στα μάτια σου έμαθα την αλήθεια του κόσμου. Να μη μισώ, να αγαπάω, να μοιράζομαι. Είναι αργά για μας πατέρα στον κόσμο ετούτο. Είναι σκληρή η ζωή για μας τους απ' αλλού φερμένους. Όμως εμείς, εκεί πατέρα. Κάθε μέρα σε πείσμα των καιρών, να σκαλίζουμε τη ζωή με τα νύχια μας. Για το αύριο πατέρα. Για να λέμε πως κάτι θα μείνει εδώ από μας. 

Δεν φοβάμαι πατέρα, όχι πια. Μόνο να, που και που, μια θλίψη ανεβαίνει και με πνίγει. Για εκείνα που γλίστρησαν και δεν τα πρόλαβα, επειδή εθώρουνα πως έχω καιρό. Έκανα λάθος πατέρα. Μα θα μου πεις πως ακόμα μπορώ. Προλαβαίνω, έτσι πατέρα; Μόνο αυτό να μου πεις. Προλαβαίνω. Και αν όχι πατέρα, να' σαι εδώ, να κρατηθώ, να μην φύγω στο κύμα.

Δεν στο λέω, μα πολλές φορές ντρέπομαι για ό, τι δεν κατάφερα πατέρα. Για τις ελπίδες που διέψευσα. Θα προσπαθήσω πατέρα, θα δεις. Και τότε θα λάμπω πατέρα. Σαν Κρήτη θα φαίνομαι στη Μεσόγειο. Βουνοκορφή στ' Ανωγειανά όρη.

Κάπου εδώ θα κλείσω πατέρα. Μα πριν τελειώσω θέλω να σου πω ευχαριστώ. Γιατί συνεχίζεις και είσαι ένας φάρος αναμμένος για να μην σκοντάφτει το σκαρί μου. Που ενώ δεν μπορείς, ΟΛΑ τα μπορείς για να μπορώ. Που ακόμη και τώρα που μεγάλωσα, εξακολουθείς να μου δίνεις μαθήματα ζωής και συμπεριφοράς. Που κάθε που κλαίω χωρίς να ρωτάς, χωρίς να μιλήσεις, ανοίγεις τα χέρια σου για να κλάψω μέσα.

Πατέρα σε ευχαριστώ, γιατί αν δεν ήσουν αυτό που είσαι, δεν θα ήμουν αυτό που είμαι. Και κυρίως γιατί εξακολουθείς να μου θυμίζεις πως θέλει κότσια να παραμείνεις άνθρωπος. Για όλα αυτά Πατέρα. Και για τα άλλα.Μαρία Χρονιάρη
7 σχόλια:

 1. Μαρία μου, ένας ύμνος όλο το κείμενο σου!!!
  Για τους υπέροχους γονείς μας, που εκείνοι μας έδωσαν υπόσταση, πνοή, ανατροφή, μας έπλασαν σαν χαρακτήρες οφείλουμε όχι μόνο ένα αλλά πολλές χιλιάδες κείμενα...τους ευχαριστούμε πάντα!!! με τον τρόπο μας.

  ενα υπέροχο κείμενο!!!!
  Πάντα να τον αγαπάς !!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Χωρις πολλα λογια, ΘΕΣΠΕΣΙΟ!

  Την καλησπερα μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μοναδική Τριανταφυλλιά, αγαπητή αόρατη,

  σας ευχαριστώ για τα σχόλιά σας. Να είστε πάντα καλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. "Ένα πραφ κι έφυγε"...

  Γι αυτό και πρέπει να λέμε τα λιγοστά μας λόγια, όπως έγραψε κι ο ποιητής, αυτά που είμαστε, αυτά που ανήκουμε. Κι έτσι καθώς αναβρύζουν μέσα από την ψυχή, απλά, ανόθευτα κι ατόφια, γεννιέται η ποίηση, αυτό το "κάτι που θα μείνει εδώ από εμάς".

  Σ' ευχαριστώ πολύ για τη συγκίνηση της ομορφιάς και της αλήθειας, αυτές τις μέρες της σκοτεινιάς, Μαρία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Νάσια, το μόνο που μπορώ να πω είναι ευχαριστώ. Από καρδιάς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Μάλλον την έμπνευση την χρωστάς στον πατέρα μου.

  Καλησπέρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή