Είναι παράξενα κίτρινη μέσα στο μπλε. Ανάβει το τελευταίο σπίρτο της θύμησής του. Όταν χαράξει, τα σημάδια θα ζουν στη γλώσσα τους. Στο άγγιγμα του δέρματος οι πόροι ανοίγουν και μπαίνει. Η ηδονή. Όλη η θάλασσα χύθηκε πάνω της.(απόσπασμα από το κείμενο "ΧΩΡΑ")

Πέμπτη, 8 Μαΐου 2014

ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΥΝΑΤΟ


Πώς να πιστέψουν οι άπιστοι τι θάματα μπορεί να γεννήσει η πίστη;

Ξεχνούν πως η ψυχή του ανθρώπου γίνεται παντοδύναμη, όταν συνεπαρθεί από μια μεγάλη ιδέα.

Τρομάζεις όταν, ύστερα από πικρές δοκιμασίες, καταλαβαίνεις πως μέσα μας υπάρχει μια δύναμη που μπορεί να ξεπεράσει τη δύναμη του ανθρώπου, τρομάζεις. γιατί δεν μπορείς πια να βρεις δικαιολογίες για τις ασήμαντες ή άνανδρες πράξεις σου, ρίχνοντας το φταίξιμο στους άλλους. Ξέρεις πως εσύ, όχι η μοίρα, όχι η τύχη, μήτε οι άνθρωποι γύρω σου, εσύ μονάχα έχεις, ό,τι και αν κάμεις, ό,τι και αν γίνεις ακέραιη την ευθύνη. Και ντρέπεσαι τότε να γελάς, ντρέπεσαι να περγελάς αν μια φλεγόμενη ψυχή ζητάει το αδύνατο. Καλά πια καταλαβαίνεις πως

αυτή 'ναι η αξία του ανθρώπου: να ζητάει και να ξέρει πως ζητάει το αδύνατο.

και να 'ναι σίγουρος πως θα το φτάσει, γιατί ξέρει πως αν δε λιποψυχήσει, αν δεν ακούσει τι του κανοναρχάει η λογική, μα κρατάει με τα δόντια την ψυχή του κι εξακολουθεί με πίστη, με πείσμα να κυνηγάει το αδύνατο, τότε γίνεται το θάμα, που ποτέ ο αφτέρουγος κοινός νους δε μπορούσε να το μαντέψει:
το αδύνατο γίνεται δυνατό.Νικόλαος Καζαντζάκης, απόσπασμα από το βιβλίο του "Καπετάν Μιχάλης"

3 σχόλια:

 1. Υπέροχο....
  Σ'ευχαριστούμε!
  Την καλησπέρα μου:)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Να είσαι καλά Άμυ μου. Είναι από τα αγαπημένα κομμάτια του βιβλίου μιας φίλης μου αν και ο Καζαντζάκης δεν έχει κάτι που να μην το αγαπάς.

  Καλό μεσημέρι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αγαπημένο...

  Κι αυτό γιατί έχω την εξής πεποίθηση:
  Υπάρχει μία σαρωτική δύναμη στη ζωή μας, που λίγοι την έχουν ανακαλύψει. Αντιτίθεται στη λογική και λειτουργεί όταν η λογική σταματάει. Ειδ' άλλως, μένει ανενεργή. Κάνει τον άνθρωπο όχι απλά δημιουργικό και θετικό αλλά σαρωτικό ενάντια σε κάθε τι που του λέει "όχι, αυτό είναι αδύνατον!"

  Χωρίς τη δύναμη αυτή, πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό ενώ μας φαίνεται αδύνατο να σκεφθούμε θετικότερα, να αντλήσουμε δύναμη στις δυσκολίες, να υπερπηδήσουμε εμπόδια, να ξεπεράσουμε καταστάσεις, να επουλώσουμε πληγές. Χωρίς αυτή, τελικά, δεν μπορούμε ούτε να κάνουμε όνειρα, να θέτουμε στόχους και να τους προσεγγίζουμε. Χωρίς αυτή, είμαστε άχρηστοι! Σαν μηχανή χωρίς καύσιμο.
  Και η δύναμη αυτή είναι Η ΠΙΣΤΗ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή