Είναι παράξενα κίτρινη μέσα στο μπλε. Ανάβει το τελευταίο σπίρτο της θύμησής του. Όταν χαράξει, τα σημάδια θα ζουν στη γλώσσα τους. Στο άγγιγμα του δέρματος οι πόροι ανοίγουν και μπαίνει. Η ηδονή. Όλη η θάλασσα χύθηκε πάνω της.



(απόσπασμα από το κείμενο "ΧΩΡΑ")

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Zola Jesus - Okovi



 
Το έκτο άλμπουμ της Nika Roza Danilova, - γνωστή ως Zola Jesus -  την βρίσκει όχι μόνο να τελειοποιεί τον ήχο της, αλλά και να κάνει ένα τεράστιο βήμα, προς την κατανόηση της ζωής. Έχοντας αγωνιστεί με μια κατάθλιψη που έκανε το γράψιμό της σχεδόν αδύνατο, η Danilova μετακόμισε από το Seattle και επέστρεψε στο Merrill, όπου προσπάθησε να βρει και να αποκαταστήσει την ισορροπία της.

Φυσικά και ευτυχώς για εμάς, κατάφερε να βρει τον δρόμο της ξανά, αλλά και να συνειδητοποιήσει, ότι και όλοι εκείνοι που βρίσκονταν γύρω της, αγωνίζονταν εξίσου για τις δικές τους ζωές. Ένας στενός της φίλος διαγνώστηκε με καρκίνο, ενώ ένας άλλος προσπάθησε να αυτοκτονήσει δυο φορές. Αντιμετωπίζοντας αυτή την υπαρξιακή ταλάντωση, η Danilova χρησιμοποίησε τις εμπειρίες της - μαζί με εκείνες των γνωστών της - και τροφοδότησε το Okovi, με αποτέλεσμα ένα ολοκληρωμένο έργο, αλλά και μια δυνατή εξέλιξη του ήχου της.

Έχοντας στο νου ότι η λέξη Okovi, σημαίνει «αλυσίδες» σε κάθε σλαβική γλώσσα, θα ήταν λογικό να περιμένουμε ένα καταπιεστικό και περίεργο άλμπουμ. Υπάρχει μια σαφής Gothic και σκοτεινή απόχρωση, αλλά γνωρίζοντας πλέον το υπόβαθρο του project αυτού, η Danilova στην πραγματικότητα, το έχει λούσει με μια πανέμορφα κρυμμένη θετικότητα.  

Αυτό όμως δεν σημαίνει, ότι η ανάληψη της ζωής, του ελέγχου και της ύπαρξης από την Danilova, είναι πάντα μια εύκολη ακρόαση. Το «Soak» για παράδειγμα, είναι μια λαμπρή ηχητική γιορτή, που περιστρέφεται γύρω από ένα άγκιστρο στίχων όπως το «you should know that I will never let you down». Το γεγονός ότι είναι γραμμένο από την οπτική γωνία ενός θύματος, το οποίο περιμένει την δολοφονία του και δέχεται την μοίρα του, είναι αρκετά καλά κρυμμένο. Είναι το αίσθημα της ελευθερίας, που προέρχεται από την ζωή σε μια στιγμή, απογυμνώνοντας τον σκοπό και επιτυγχάνοντας μια αίσθηση ειρήνης. Μπουμ! Θετικότητα.



Τα  «Witness», «Siphon» και «Half Life» είναι μια τριλογία, που απευθύνεται στην προσπάθεια αυτοκτονίας του φίλου της. Σε χτυπάει σκληρά, με ένα μήνυμα αγάπης και ανησυχίας. Όμορφα trip hop μονοπάτια, με την Danilova κατά κάποιον τρόπο, να κατορθώνει να καθηλώσει τον ακροατή με την απόκοσμη βαριά φωνή της, δεμένη με φωνητικούς τόνους που συνεχίζουν να παραμένουν στο μυαλό, ακόμα και μετά το τέλος του άλμπουμ.

Το «Wiseblood» αμφισβητεί το κόλλημα σε μια κατάσταση, και εξυμνεί την αλλαγή με υπέροχους στίχους. Στο τέλος του κομματιού αμφισβητείς ακόμα και τη ζωή σου. «Is this all there is, or am I blind to it? I tried to open up, but I find nothing»  μας λέει στο «Remains», ένα gothic pop κομμάτι που όταν το άκουσα live πριν από λίγες
μέρες στην συναυλία της, μπήκα ακόμα περισσότερο στην ψυχοσύνθεση της, μέσα από την υπέροχη και γεμάτη νόημα φωνή και σκηνική παρουσία. Η Danilova, όσο και να προσπαθεί να γίνει mainstream, είναι ιδιαίτερη.


Ένας διαλογισμός για τον θάνατο και την ασθένεια. Αυτό είναι το Okovi. Ένα θλιβερό, κλειστοφοβικό ταξίδι που έχει στρωθεί με σφάλματα, μώλωπες και τραύματα, πάνω σε ένα θετικό μοτίβο με πολύ έξυπνο τρόπο. Ωστόσο, μερικές φορές φαίνεται απομακρυσμένο και κυνικό. Χάνει στο να σε βάλει σε ένα αληθινό και συναισθηματικό επίπεδο κατανόησης. Η Danilova το προσπαθεί πολύ όμως, και μας δίνει την πιο ουσιαστική της δουλειά.  


Χάρης Τσιλόπουλος    

 Δείτε εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου