Είναι παράξενα κίτρινη μέσα στο μπλε. Ανάβει το τελευταίο σπίρτο της θύμησής του. Όταν χαράξει, τα σημάδια θα ζουν στη γλώσσα τους. Στο άγγιγμα του δέρματος οι πόροι ανοίγουν και μπαίνει. Η ηδονή. Όλη η θάλασσα χύθηκε πάνω της.(απόσπασμα από το κείμενο "ΧΩΡΑ")

Πέμπτη, 12 Απριλίου 2012

ΤΟ ΜΕΤΑΞΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΒΥΣΣΟΥΕρχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο· καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο· το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή.
Ευτύς ως γεννηθούμε, αρχίζει κι η επιστροφή· ταυτόχρονα το ξεκίνημα κι ο γυρισμός· κάθε στιγμή πεθαίνουμε. Γι αυτό πολλοί διαλάλησαν: Σκοπός της ζωής είναι ο θάνατος.
Μα κι ευτύς ως γεννηθούμε, αρχίζει κι η προσπάθεια να δημιουργήσουμε, να συνθέσουμε, να κάμουμε την ύλη ζωή· κάθε στιγμή γεννιούμαστε. Γι΄ αυτό πολλοί διαλάλησαν: Σκοπός της εφήμερης ζωής είναι η αθανασία.

Στα πρόσκαιρα ζωντανά σώματα τα δυο τούτα ρέματα παλεύουν:
α) ο ανήφορος, προς τη σύνθεση, προς τη ζωή, προς την αθανασία·
β) ο κατήφορος, προς την αποσύνθεση, προς την ύλη, προς το θάνατο.

Και τα δυο ρέματα πηγάζουν από τα έγκατα της αρχέγονης ουσίας. Στην αρχή η ζωή ξαφνιάζει· σαν παράνομη φαίνεται, σαν παρά φύση, σαν εφήμερη αντίδραση στις σκοτεινές αιώνιες πηγές· μα βαθύτερα νιώθουμε: η Ζωή είναι κι αυτή άναρχη, ακατάλυτη φόρα του Σύμπαντου.

Αλλιώς, πούθε η περανθρώπινη δύναμη που μας σφεντονίζει από το αγέννητο στο γεννητό και μας γκαρδιώνει· φυτά, ζώα, ανθρώπους· στον αγώνα; Και τα δυο αντίδρομα ρέματα είναι άγια.
Χρέος μας λοιπόν να συλλάβουμε τ΄ όραμα που χωράει κι εναρμονίζει τις δυο τεράστιες τούτες άναρχες, ακατάλυτες Ορμές· και με τ΄ όραμα τούτο να ρυθμίσουμε το στοχασμό μας και την πράξη.


Νικόλαος Καζαντζάκης, ( Πρόλογος, Απόσπασμα από την "Ασκητική" που θα αναρτάται σε συνέχειες.)

4 σχόλια:

 1. Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση να έχουμε!! Αγαπημένος Καζαντζάκης. Τα λογια είναι λίγα για να εκφράσουν αυτό που μας αφηνει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. "Πού να βρω μια ψυχή σαρανταπληγιασμένη κι απροσκύνητη, σαν την ψυχή μου, να της ξομολογηθώ;" ~Ν.Κ.

  Σου εύχομαι ολοψύχως καλή Ανάσταση-Αναγέννηση!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μοναδική Τριανταφυλλιά ο Νίκος Καζαντζάκης είναι διαχρονικός και μερικές φορές τραγικά επίκαιρος.

  Χριστός Ανέστη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αόρατη, το απόσπασμα που μου άφησες σαν σχόλιο, είναι συγκλονιστικό. Δεν έχω τίποτε περισσότερο να πω.

  Χριστός Ανέστη και να είμαστε καλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή