Είναι παράξενα κίτρινη μέσα στο μπλε. Ανάβει το τελευταίο σπίρτο της θύμησής του. Όταν χαράξει, τα σημάδια θα ζουν στη γλώσσα τους. Στο άγγιγμα του δέρματος οι πόροι ανοίγουν και μπαίνει. Η ηδονή. Όλη η θάλασσα χύθηκε πάνω της.



(απόσπασμα από το κείμενο "ΧΩΡΑ")

Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

ΑΝΩΓΕΙΑ: Η ΑΕΤΟΦΩΛΙΑ ΤΟΥ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ


Φωτό: Ανώγεια, 1945, μετά το Ολοκαύτωμα

Η καταγωγή μας, καθορίζει κατά ένα βαθμό μικρό ή μεγάλο, την ψυχή μας. Αυτό που είμαστε κι ίσως αυτό που θα γίνουμε. Εγώ, κατάγομαι από ένα μοναδικό χωριό του Ψηλορείτη, τα Ανώγεια. Χώρο πολιτισμού, χώρο ιστορικής και όχι μόνο μνήμης, χώρο μαρτυρικό. Το χωριό μου, ισοπεδώθηκε καιόμενο τρεις φορές, μα στάθηκε στα πόδια του, χάρη στη λεβεντιά και την ψυχή των κατοίκων του. Που δεν λιποψυχούν και δεν γονατίζουν. Που ζουν ελεύθεροι γιατί η ψυχή τους μόνο αυτό γνωρίζει.

Εκείνων των Κουρητών που ανάθρεψαν τον Δία. Περήφανη για τις ρίζες και την καταγωγή μου, μεγάλωσα με διηγήσεις της γιαγιάς μου για τις καταστροφές στο σπίτι μας, για τις στερήσεις, για την πίστη στις αξίες και τα ιδανικά των Ανωγειανών. Κι έμαθα από πολύ μικρή, πως να είμαι κι εγώ κομμάτι αυτής της ιστορίας. Και να ήθελα να κάνω αλλιώς, απλά δε γινόταν. Είναι θέμα γονιδίων. 

Από τις 28 Ιουλίου 2017, προβάλλεται στις οθόνες στις στάσεις του ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ, ένα βίντεο για το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων, κάνοντας συμμέτοχους στην ιστορία μας, όλους όσοι το παρακολουθούν. Στις 13 Αυγούστου ημέρα ιστορικής μνήμης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, θα βρίσκεται στ' Ανώγεια και θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης. 

Παραθέτω αυτούσιο το κείμενο αναφορικά με το βίντεο που ήδη προβάλλεται από την διαδικτυακή εφημερίδα "ΑΝΩΓΗ", καθώς και το βίντεο για όσους δεν κυκλοφορείτε με το ΜΕΤΡΟ. Αξίζει να διαβάσετε, αλλά και να δείτε.


"Οι κάτοικοι της Αθήνας, θα παρακολουθούν από σήμερα Παρασκευή 28 Ιουλίου στις οθόνες στις στάσεις του Μετρό, ένα υπέροχο βίντεο, αφιερωμένο στα Ανώγεια των αγώνων, τα Ανώγεια του Πολιτισμού, τα Ανώγεια των Ολοκαυτωμάτων και του ξεριζωμού. Πρόκειται για μια εξαιρετική παραγωγή από τον Δήμο Ανωγείων, με την αφιλοκερδή βοήθεια από τον τηλεοπτικό σταθμό ΚΡΗΤΗ TV, καθώς και τη βοήθεια του διευθύνοντα συμβούλου του Διοικητικού συμβουλίου και των διευθύνσεων της ΣΤΑΣΥ. Μέχρι και τις 13 Αυγούστου, ημέρα τιμής και μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων από τους Ναζί, το δίλεπτο αυτό βίντεο, συμπυκνωμένο σε ένα λεπτό  θα εμφανίζεται ανά τακτά διαστήματα στις οθόνες σε στάσεις του Μετρό των τρόλεϊ και του Ηλεκτρικού και θα δείχνει στους κατοίκους της πρωτεύουσας, τα δεινά που πέρασαν τα Ανώγεια των τριών Ολοκαυτωμάτων, τα οποία όμως ξεπέρασαν με αγώνες και Πολιτισμό και στάθηκαν στα πόδια τους ξανά.

Ανώγεια, η αετοφωλιά του Ψηλορείτη, όπως αναφέρεται στο ξεκίνημα του βίντεο, με εικόνες στη συνέχεια από το Ιδαίον Άντρο, το λίκνο που ανατράφηκε ο Δίας, τα χιλιάδες χρόνια συνέχειας μέσω της ιστορικής Ζωμίνθου. Τα Ανώγεια τόπος Αντίστασης και Πολιτισμού, οι 161 νεκροί και οι 940 ισοπεδωμένες οικίες, περνούν με εικόνες από το υπέροχο αυτό βίντεο, διανθισμένες και με τον Πολιτισμό των Ανωγείων, τη μουσική, την ποίηση και τους ανθρώπους που κρατούν ψηλά αυτό τον τόπο. Μια εξαιρετική παραγωγή του Δήμου Ανωγείων και της ΚΡΗΤΗ TV που όλοι αξίζει να δείτε, και που από σήμερα θα εμφανίζεται παντού και στην Αθήνα.

Μιλώντας στην “Α’ ο δήμαρχος Ανωγείων Μανόλης Καλλέργης αναφέρει σχετικά:” Ήταν μια πρωτοβουλία μας να κάνουμε αυτό το βίντεο, που θα παίζει από σήμερα μέχρι και τις 13 Αυγούστου στην Αθήνα και θα θυμίζει σε όλο τον κόσμο τα δεινά του φασισμού και τα συντρίμμια που άφησε στον τόπο μας. Κανείς μας δεν ξεχνά. Πραγματικά θέλω να ευχαριστήσω θερμά τόσο την ΚΡΗΤΗ TV, την  ΣΤΑΣΥ και τα μέλη της Πολιτιστικής επιτροπής του Δήμου, Μπαγκέρη Μαίρη και Καλομοίρη Αγάπη για την τεράστια βοήθεια που μας προσέφεραν ώστε να δημιουργηθεί αυτό το βίντεο.” καταλήγει."


Πηγή:







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου