Είναι παράξενα κίτρινη μέσα στο μπλε. Ανάβει το τελευταίο σπίρτο της θύμησής του. Όταν χαράξει, τα σημάδια θα ζουν στη γλώσσα τους. Στο άγγιγμα του δέρματος οι πόροι ανοίγουν και μπαίνει. Η ηδονή. Όλη η θάλασσα χύθηκε πάνω της.



(απόσπασμα από το κείμενο "ΧΩΡΑ")

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

ΜΑΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑΡΗ - ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Μαρία Χρονιάρη γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από τα Ανώγεια της Κρήτης. Σπούδασε τηλεόραση, έκανε σεμινάρια σκηνοθεσίας και εργάστηκε ως οπερατέρ. 

Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές "Εκεί που αλλάζω ζωές" (εκδ. Απόπειρα, 2010, β' έκδοση 2014), "Η σκιά μου κι εγώ" (εκδ. Απόπειρα 2014), "Ασκήσεις Ύφους" - συλλογικό, (εκδ. Βιβλιόραμα 2015), "Αγέννητη γη" (εκδ. Σοκόλη 2017), "Μετά από αυτό που προηγήθηκε" (εκδ. Σοκόλη 2020), υπό την αιγίδα του ομίλου της UNESCO Πειραιώς και Νήσων, "'Εν ἀρχή ἦν τό τέλος",  - ιστορίες για το τέλος του κόσμου - συλλογικό (εκδ. Ανεμόεσσα 2020), όπου συμμετέχει με ένα διήγημα, "Με τον Ε.Π.Ο.Κ. είναι πάντα Χριστούγεννα" συλλογικό - όπου συμμετέχει με παραμύθι (εκδ. Ε.Π.Ο.Κ. 2020),και τη συλλογή πεζών κειμένων "Επειδή Μαζί" (εκδ. Απόπειρα, 2012, β' έκδοση 2014). Τον Οκτώβριο του 2020 κυκλοφορεί το νέο της βιβλίο "Όλα οδηγούν στην αγάπη" σε ψηφιακή μορφή μόνο και τον Ιανουάριο του 2023 το βιβλίο μεταφράζεται στην Αγγλική γλώσσα με τον τίτλο "It all leads to love"  και κυκλοφορεί σε ψηφιακή μορφή μόνο. 
 

Η ποιητική συλλογή της "Αγέννητη γη" (εκδ. Σοκόλη 2017), βραβεύτηκε με τον τίτλο "Βιβλίο της χρονιάς" για το 2017. Στη νέα ποιητική συλλογή της "Μετά από αυτό που προηγήθηκε" (εκδ. Σοκόλη 2020) συνεργάζεται με τον φωτογράφο Χάρη Τσιλόπουλο, τόσο στο εξώφυλλο, όσο και στο εσωτερικό του βιβλίου.

Το βιβλίο της "Επειδή Μαζί", (εκδ. Απόπειρα 2012, β' έκδοση 2014) πήρε Αριστείο στον 5ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό που διοργάνωσε η Κύπρος και ανακηρύχθηκε Βιβλίο της Χρονιάς. Σε παράλληλο Παγκόσμιο Διαγωνισμό το ποίημά της με τίτλο "Νόστος", πήρε το Α' Βραβείο και ανακηρύχθηκε ως το καλύτερο ποίημα. Την επιτροπή αποτελούσαν Ακαδημαϊκοί και Πανεπιστημιακοί.

Τον Μάιο του 2019, παρουσιάστηκε στο θέατρο ΜΠΙΠ η παράσταση «Αγέννητη γη» σε συγγραφή και σκηνοθεσία της ίδιας. Ένας θεατρικός μονόλογος βασισμένος στην ομότιτλη ποιητική συλλογή της που κυκλοφορεί από τις εκδ. Σοκόλη. Για την παράσταση «Αγέννητη γη» βραβεύτηκε από τον πρόεδρο της UNESCO Πειραιώς και Νήσων για την προσφορά της στον πολιτισμό.

Τον Απρίλιο του 2020 συμμετέχοντας σε Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό που διοργάνωσε η Κύπρος και ο Ε.Π.Ο.Κ.(Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων) παίρνει ΑΡΙΣΤΕΙΟ για το ανέκδοτο παραμύθι της "Η παραδεισούπολη και η χώρα της ελπίδας". Την επιτροπή αποτελούσαν Ακαδημαϊκοί και Πανεπιστημιακοί. Το παραμύθι συμπεριλαμβάνεται στον συλλογικό τόμο των βραβευμένων παραμυθιών από τον Ε.Π.Ο.Κ.

Τον Νοέμβριο του 2020 λαμβάνει βραβείο από τον πρόεδρο του ομίλου της UNESCO Πειραιώς και Νήσων και την International Action Art, για το ποίημά της "Ζωή υπό αίρεση". Ο διαγωνισμός της UNESCO ήταν παγκόσμιος και αφορούσε τις επιπτώσεις του ιού Covid - 19. 

Τον Μάιο του 2022 ποίημά της από το βιβλίο "Μετά από αυτό που προηγήθηκε", εκδ. Σοκόλη 2020, μεταφράζεται στην Αγγλική γλώσσα και παρουσιάζεται στη διεθνή έκθεση του Ομίλου της UNESCO Πειραιώς και Νήσων, στην EV Gallery στο Manhattan της Νέας Υόρκης. Ο πρόεδρος της UNESCO Πειραιώς και Νήσων την τιμά με ένα ακόμη βραβείο. 

Τον Ιούνιο του 2022 τιμάται από τον διεθνή οργανισμό International Action Art για την προσφορά της στον πολιτισμό και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους την τιμά με βραβείο ο πρόεδρος του Ομίλου της UNESCO Πειραιώς και Νήσων για το λογοτεχνικό της έργο.

Τον Φεβρουάριο του 2023 η εφημερίδα "Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΝΩΓΕΙΩΝ", όπου διατηρεί μόνιμη στήλη, τη βραβεύει για τη στήλη της και τη λογοτεχνική της πορεία.

Τον Δεκέμβριο του 2020 αναλαμβάνει τη φιλολογική επιμέλεια και τις διορθώσεις της ποιητικής συλλογής του Κωνσταντίνου Σύρμου "Εμφάνεια" για λογαριασμό των εκδόσεων Βακχικόν. 

Συνεργάζεται μόνιμα με την εφημερίδα "Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΝΩΓΕΙΩΝ" διατηρώντας τη στήλη "Ιστορίες του Ωκεανού", και βρέθηκε για έναν χρόνο στον ιντερνετικό σταθμό ClipArt radio, παρουσιάζοντας εβδομαδιαία μουσική εκπομπή.  Συνεργάστηκε με το Site http://www.postmodern.gr/ Τελευταίες συνεργασίες της με τα Πολιτιστικά  Μαγκαζίνο  https://ologramma.art/ με την στήλη της "Όταν ο λύκος είναι εδώ" και το  http://www.paspartou.gr/  με την στήλη της "Το ποίημα του μήνα". Από τον Νοέμβριο του 2023 συνεργάζεται με το Πολιτιστικό Site https://www.greekradiofl.com/?fbclid=IwAR0s7m00a7_W8mdoyeLbd0DMUSGR4PQkwOe3aTOnK0gRBw4NDTrE8lZlMb4 .

Στο θέατρο έχει σκηνοθετήσει την παράσταση της ομάδας IlluminArti, Το ροκ που παίζουν τα μάτια σου, από το ομώνυμο βιβλίο του Σταύρου Σταυρόπουλου. 

Από το 2013 ως το 2018, παρουσίαζε την εκπομπή "Πάντα η Εκάτη" κάθε βράδυ Δευτέρας 21.00 μ.μ - 23.00 μ.μ. στον ιντερνετικό σταθμό http://magazen.gr/ όπου τα τελευταία δύο χρόνια, βρισκόταν και στη θέση της Διευθύντριας Προγράμματος και Ραδιοφώνου. Από τον Ιανουάριο του 2019, η εκπομπή της "Πάντα η Εκάτη", παρουσιάζεται από το διαδικτυακό site http://grass.social/ κάθε Δευτέρα, 21.00 - 23.00.

Έχει συνεργαστεί με την εφημερίδα Ελευθεροτυπία στο ένθετο "Βιβλιοθήκη", όπου δημοσιεύθηκαν κείμενά της. Επίσης κριτικές βιβλίων αλλά και κείμενά της έχουν δημοσιευτεί στα λογοτεχνικά περιοδικά "Οδός Πανός", "Κουκούτσι" και το ηλεκτρονικό λογοτεχνικό περιοδικό "Διαβάζω". Ποίηματά της δημοσιεύονται στον Βιότοπο Πολιτισμού "Culture Book" και το λογοτεχνικό περιοδικό "Δίοδος 66100".








 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου