Είναι παράξενα κίτρινη μέσα στο μπλε. Ανάβει το τελευταίο σπίρτο της θύμησής του. Όταν χαράξει, τα σημάδια θα ζουν στη γλώσσα τους. Στο άγγιγμα του δέρματος οι πόροι ανοίγουν και μπαίνει. Η ηδονή. Όλη η θάλασσα χύθηκε πάνω της.(απόσπασμα από το κείμενο "ΧΩΡΑ")

Δευτέρα, 6 Απριλίου 2015

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΣΠΑΣΕΣαράντα τρία ποιήματα που χαράσσονται σαν δωδεκάμετρα μπλουζ  πάνω στα αυλάκια του χαρτιού και παραμένουν αφοσιωμένα στην πεντατονική της σιωπής.  Η νέα συλλογή ποιημάτων του Σ.Σ. περιλαμβάνει τις ιστορίες – τι άλλο από ιστορίες μπορεί τελικά να είναι τα ποιήματα; - ενός κόσμου που έφυγε δίχως να χαιρετήσει, με θόρυβο και χωρίς αρμονία.

Η σχέση παρελθόντος και παρόντος χρόνου, η αμφίσημη αναζήτηση της ταυτότητας, η μουσική των πιο εύφλεκτων φόβων, το αναπόδραστο όριο του δρόμου, ο θάνατος των πραγμάτων και των προσώπων, με το οιωνεί διακύβευμα της όντως ζωής, προτάσσονται εδώ ως διαφορετικές εκδοχές του νέου που προέρχεται από το παλιό, επειδή ακριβώς γνωρίζει καλά τον τρόπο να το επωμίζεται και να το διαγράφει. Ο άνθρωπος συνεχίζει να υπάρχει ως το δυσμενέστερο αίνιγμα.

Η νέα μουσική, η κρίσιμη συγχορδία, δεν θα μπορούσε παρά να είναι η αρχαιότερη. Και γι αυτό, η προσφιλέστερη των κραυγών, η πλέον κοντινή μιας μακράς και επώδυνης νίκης.

Ελεύθερη πλέον να μην είναι παρά μουσική.


(Από το Δελτίο Τύπου του βιβλίου, εκδ. Γαβριηλίδης. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει την Μεγάλη Τετάρτη 8 Απριλίου 2015)


Ο Σταύρος Σταυρόπουλος γεννήθηκε το 1962 στο Μοσχάτο. Έχουν εκδοθεί δεκαπέντε βιβλία του, ποίησης και πεζογραφίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου